Pilvilentokoulutus

Pilvilennon määritelmä:

Pilvilento: Pilvilennolla tarkoitetaan lentoa purjelentokoneella pilvessä yksinomaan mittareiden avulla ilman ulkoisia vertailukohtia. <Lentosäännöt>

Seuraavaksi esitetäänkin ohjaajan “toimistomaisema” ohjaamosta, kun lennetään pilven sisällä:

pilvessa-300x200Kun lennetään näkölento-olosuhteissa eli VFR:ässä kuten sitä lentäjien kielellä kutsutaan, silloin ohjaaja voi helposti hahmottaa koneen asennon vertaamalla sitä näkyvään horisonttiin. Pilvilennolla tilanne on aivan toinen, ei ole mitään vertailukohtaa (kuva vasemmalla), vaan koneen asento on osattava lukea koneen mittareista. Mittarilentäminen ei ole aivan helppoa ja siksi ohjaajalta vaaditaan tietty koulutus joka on esitetty tässä koulutusohjelma linkissä.

Pilvilentoa ei voi lentää “missä ja miloin vaan” periaatteella, vaan ilmatilan käytöstä on sovittava aluelennonjohdon kanssa hyvin tarkasti. Meillä Sodankylässä on ilmatilatietoihin varattu purjelento alue G 50 joka näkyy allaolevassa kartassa. Alue sovitaan aktiiviseksi lennonjohdon kanssa aika ja korkeus määrityksin.

G50_2013-03-16  Klikkaa kuvaa..

Pilvilennolla on mahdollista nousta hyvinkin korkealle, useiden kilometrien korkeuteen. Noustaessa yli kolmen kilometrin korkeuteen tarvitaan lisähappea, eli koneessa on oltava toimivat happilaitteet. Nousunopeus pilvessä voi olla jopa yli 20 m/s pilvestä riippuen. Jäänmuodostus koneen rakenteisiin on myös tavallista.

Pilvilento tarjoaa uskomattomia elämyksiä ja kokemuksia sekä silmiä hiveleviä maisemia, kuten seuraavassa Saulin ottamassa kuvassa:

CB_19.08.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos sinulla on 35 tunnin lentokokemus purjekoneilla
=> niin ota yhteyttä:

  • Koulutuspäällikköön:

Aloitetaan pilvilentokoulutus !