Purjelentokoulutus Sodankylässä 2020

” Purjelento, aikaisemmin Liitolento, on vanhin lentämisen muoto kiinteäsiipisillä ilma-aluksilla ” – näin kertoo tietosanakirja.

Purjelento on itseasiassa purjehtimista ilmassa, ilman moottoria, ilmakehän (nousevia-) virtauksia hyväksi käyttäen. Lennetään siis luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen. Näinollen tämä on tavallaan luontoharrastus ! Näissä meidän maisemissa näitä nousevia virtauksia löytyy kesäisin konvektiovirtauksina, auringon lämmittäessa maanpintaa josta lämpö sitten siirtyy alimpaan ilmakerrokseen Kun tämä alin ilmakerros on lämmennyt tarpeeksi, se lähtee kevyempänä nousemaan ylöspäin. Näissä virtauksissa purjehtien voidaan olla ilmassa jopa koko pitkän päivän. – Purjelento lennetään siis puhtaalla aurinkoenergialla.

Kuivahko, lähes tyven, poutapilvinen päivä on purjelentäjän mieleen
Meillä Sodankylässä purjekoneet hinataan ‘aloituskorkeuteen’ moottorikoneella

Mikäli olet halukas saavuttamaan tämän jalon taidon, Sodankylän Ilmailukerhossa se on nyt mahdollista oppia !

Koulukoneen etuohjaamo tulee oppilaalle tutuksi kesän mittaan.
Sauva, millä pääosiltaan konetta ohjataan ja mittaritaulun alla vihreät polkimet.
Vasemmalla sininen on ilmajarrujen kahva ja vihreä ‘Trimmi’
Keskellä keltaisesta irroitetaan purjekone hinauksesta.
Kohta valmiina starttiin ….. -keskittyneenä
Ennen jokaista lentoa suoritetaan vielä lentoonlähtötarkastus ‘Check-In’
ja näin varmistutaan että kaikki on OK!

Peruskoulutuksena purjelentoon on itsenäiseen lentämiseen oikeuttavan lupakirjan edellyttämät tiedot ja taidot antava purjelennon lupakirjakurssi. Kurssi koostuu Teoria- ja Lento-osasta.
Teoriaosa on kaikkiaan kymmenkunta eri oppiainetta ja n. 45 oppituntia, jotka nykyisin suoritetaan pääosin interaktiivisena ns. verkkokurssina netissä. Kerhon opettajat tukevat tätä opiskelua ja tarvittaessa järjestyy myös luokkaopetusta paikanpäällä. Näistä jokaisesta aineesta tulee kurssin lopussa suorittaa kokeet. Kokeet ovat voimassa 24 kk.
Linkki, SUIO: https://urheiluilmailuopisto.fi/education-article/purjelento-verkkoteoriakurssi/

Koululennoilla oppilas ohjaa konetta edessä, ja opettaja valvoo takaa
Tässä ollaan hinauksessa

Lento-osa sisältää 50+1 lentoa joista ensimmäiset, vähintään 30, lennetään opettajan kanssa. Yksinlentoja 10 joista tulee kertyä lentoaikaa kaksi tuntia. Kokonaislentoaikaa kurssilla tulee kertyä 15 tuntia. Nämä ovat ehdottomia minimejä. Lisälentoja tarpeen mukaan. Usein kursilla lentoja on kertynyt muutama yli. Tämän jälkeen tarkastuslento lupakirjaa varten.

Kerhomme koulukone: Scheibe SF-34B ‘Delfin’
Rekisteritunnukseltaan OH-1009

Nämä lennetään kerhon 2-paikkaisella Scheibe SF-34B ’DELFIN’ -koneella OH-1009 pääosiltaan, yli 50% lennoista, Sodankylässä.
Kurssin voi aloittaa milloin tahansa, riippumatta muista oppilaista. Kurssi kestää säätilasta ja oppilaan aikataulusta riippuen 8 – 10 viikkoa.
Nyt aloitettu kurssi tulee kuitenkin saattaa loppuun tämän kauden aikana.
Lentokausi meillä Sodankylässä yleensä päättyy syyskuuun puolenvälin paikkeilla.

Purjelentoharrastukseen kuuluu myös kilpailut ja leirit .
Pohjoisin näistä on Pudasjärvellä järjestetty matkalentoleiri ‘Moskiito-Ralli’

Hinta tälle peruskurssille Sodankylän ilmailukerhiossa v. 2020, sisältäen nämä minimivaatimukset 2680 €, josta osana Urheiluilmailuopiston verkkokurssin osuus on 400 € joten kerholle suoritetaan 2280 €. Kurssin lisälennoista, niin kuin sen jälkeenkin lennetyistä kurssikesän lennoista, peritään vain hinausmaksut.
Lisätietoja kurssista: sauli.salmela(at)gmail.com p. 0405430765 (miel. teksti/ whatsapp)

25.7. 2019 olikin kohtalaisen hyvä kelipäivä. Pilvikorkeus yli kaksi kilometriä.
Tässä ollaan 2120 metrissä ja nousee 1m/s

Koska tämä on ei-kaupallista koulutusta, kerho voi antaa koulutusta vain kerhon omille jäsenilleen, joten sinun tulee liittyä kerhon jäseneksi. Jäsenmaksu aikuisilta on 50 € Liittymismaksu sisältyy kurssin hintaan. Sodankylän Ilmailukerhon yhteystiedot: https://sodik.fi/?page_id=1122

Kurssin yksinlennot ja sittemmin lupakirjan oikeuksien käyttäminen edellyttää voimassaolevaa lääketieteellistä kelpuutustodistusta, ilmailukielellä ’Medikaalia’ , jota varten tulee käydä ilmailulääkärillä.
Sodankylässä toimii Ali Arsalo, Kevi-Medi https://www.kevicon.fi/laakariasema-kevimedi puh. 044 5354153

Kommentti on suljettu.