Metsäpalovalvonta

Ilmakuva Jaurujoen paloalueesta. Kuva: Sauli S

Ilmakuva paloalueesta. Kuva: Sauli S

Metsäpalovalvonta

Sodankylän Ilmailukerho on suorittanut metsäpalojen valvontalentotoimintaa kymmenien vuosien ajan Keski- ja Itä-Lapin alueella. Tämä toiminta on ollut tärkeässä osassa kerhotoiminnassa jo 70 luvulta alkaen.

Päivystys 24 tuntia vuorokaudessa

Ilmailukerho ylläpitää metsäpalolentotukikohtaa, joka päivystää metsäpalolentotehtäviä toukokuun alusta syyskuun loppuun 24 tuntia vuorokaudessa. Ilmailukerholla on koulutettuja metsäpalolentäjiä ja tähystäjiä, jotka pystyvät hoitamaan valvontatehtävät korkealla osaamisen tasolla ammattitaitoisesti.

Sisäasiainministeriön pelastusosasto rahoittaa

Reilussa tunnissa alue laajeni useampaan kymmeneen aariin.

Valvontalennolla löydetty metsäpalo. Kuva: Sauli S

Metsäpalojen valvontalentotoiminnan rahoittaa sisäasiainministeriön pelastusosasto ja käytännön organisoinnin hoitaa Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto.

Kertauskoulutuksia ja harjoituksia

Vuosittain kerhon lentäjät ja tähystäjät osallistuvat vaativiin kertauskoulutuksiin sekä harjoituksiin metsäpalolentotoiminnan vaatimien taitojen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Vastuullista ja vaativaa lentotoimintaa

Erityisesti metsäpalolentotoiminta kesäisin antaa hienon mahdollisuuden suorittaa vastuullista ja vaativaa lentotoimintaa muun kerhotoiminnan osana. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan palolentotoimintaan, niin ota yhteyttä Sodankylän Ilmailukerhon vastuuhenkilöihin.

Valvontalentoja seurataan telemetrian avulla

Sodankylän Ilmailukerhon metsäpalovalvontalentoja seurataan telemetrian avulla lähes reaaliaikaisesti. Tallennetut reitit vuodelta 2014 löytyvät tästä linkistä (salasana).