Lennonvalmistelu

Tältä sivulta löydät hyödylliset linkit lennonvalmistelua varten. HUOM! Ilma-aluksen päällikkö vastaa siitä, että hän käyttää lennonsuunnittelussa ajantasaisia materiaaleja.

Lentopaikan tiedot ja kartat

Fintraffic Lennonvarmistuksen Ilmailukäsikirja eAIP sisältää tiedot Sodankylän lentopaikan lentokenttäalueesta, palveluista ja käyttökelpoisuudesta. Ennen lentoa tarkastathan myös alueesi ilmailutiedotteet ja reittitiedotteet Fintraffic Lennonvarmistuksen sivuilta (AIP-lisäykset ja Reittitiedotteet).

Lentosuunnitelmalomake FPL

Täytä lentosuunnitelmalomake, mikäli lentosi suuntautuu valvottuu ilmatilaan. Sodankylästä lähtiessä lähimpiä valvottuja lentokenttiä ovat Ivalo EFIV, Kittilä EFKT ja Rovaniemi EFRO. Lentosuunnitelmalomake ja valvottujen lentokenttien tiedot löytyvät Fintraffic Lennonvarmistuksen etusivulta (Lentosuunnitelmalomake- ja Ilmailukäsikirja-kohdista).

Radioliikenne (RMZ)

Sodankylän lentopaikka ja sitä ympäröivä ilmatila ovat radiovyöhykettä (RMZ), taajuudella 123,40 MHz. Liikenneilmoitukset tulee antaa rullauksista, lentoonlähdöistä, lähestymisistä (ja annetaan liikennetilanteen salliessa ennen liittymistä laskukierrokseen sekä myötätuuli-, perus- ja loppuosalla) sekä lähestyttäessä hyvissä ajoin ennen RMZ-vyöhykettä. Myös kaiken maaliikenteen tulisi antaa liikenneilmoitukset aikeistaan sekä saapumisesta että poistumisesta asemataso- ja liikennealueilta.

Ilmailusää

Ilmatieteen laitoksen Ilmailusää -palvelusta löydät ajantasaiset säätiedot lentosi suunnittelua varten. AWS-ilmailu -säätiedoissa Sodankylä Tähtelä -otsikon alta löydät lisää aluekohtaisia tietoja.

Lentokaluston tietoja

Sodankylän ilmailukerholla on käytössään:

OH-CMR Cessna C182 P “Skylane”: Kerhon “lippulaiva”, nelipaikkainen, yksimoottorinen yleisilmailukone

OH-CID Reims / Cessna F172 N “Skyhawk II”: Nelipaikkainen, yksimoottorinen yleisilmailukone

OH–1009 SF 34 B “Delphin”: Kaksipaikkainen, lujitemuovinen harjoitus- ja koulutuskone

OH-839 SZD 51-1 “Junior”: Yksipaikkainen, lujitemuovinen harjoituskone

Yölentotoiminta

Sodankylän lentopaikka on hyväksytty yölentotoimintaan. Toiminnassa on käytettävä yölentovarmistajaa. Kiitotievalojen käyttöön tarvittavan käyttökoulutuksen antaa lentopaikan päällikkö tai hänen nimeämänsä henkilö. Katso lisätiedot yhteystiedot-sivulta.

IFR

Sodankylän lentopaikalla on käytössä IFR-menetelmät. Huomioithan tämän operoidessasi kentällä. Mittarilentotoiminta tapahtuu AIP:ssä julkaistujen lentomenetelmien mukaisesti (ennakkolupa vaaditaan).

EFSO kiitotiet ovat ei-mittarikiitoteitä, joille suoritettavien mittarilähestymisten loppuvaihe suoritetaan visuaalireferenssein ICAO Annex 14 mukaisesti. Ilmailumääräyksen AGA M1-1 mukaisesti tällöin tulee noudattaa 500 ft ratkaisukorkeutta.

IFR PPR -pyynnöt lähetetään sähköpostitse osoitteeseen infosodats(a)gmail.com.

HUOM!

Huomioi lähialueiden vaara- ja rajoitusalueiden mahdollinen aktiivisuus lennonvalmistelun yhteydessä (FLYK-ilmailukartta).