Metsäpalovalvonta- ja SAR lentäminen

SAR-YT-EFIV-TORNI 2011.08.27 002Sodankylän Ilmailukerho on suorittanut viranomaisia palvelevaa SAR eli lentoetsintä-, pelastus- ja metsäpalolentotoimintaa Keski- ja Itä-Lapin alueella jo 70 luvulta alkaen.

Ilmailukerho ylläpitää SAR lentopelastustukikohtaa, joka päivystää palolentojen lisäksi SAR tehtäviä toukokuun alusta syyskuun loppuun 24 tuntia vuorokaudessa.

Koulutettu miehistö

SAR-YT-EFIV OH-CMR 2011.08.27 008Ilmailukerholla on koulutettuja SAR lentäjiä ja tehtävänjohtajia sekä lentotähystäjiä, jotka pystyvät hoitamaan esimerkiksi kadonneen henkilön-, ajoneuvon- tai veneen etsintöjä sekä muita viranomaistoiminnan tarvitsemia ilma-alustehtäviä.

Lentopelastuskeskus hälyttää

Etsintälennot suoritetaan poliisin aloitteesta, jolloin poliisi esittää virka-apupyynnön Lentopelastuskeskukselle. Lentopelastuskeskus hälyttää Suomen Lentopelastusseuran valmiuspäivystäjän kautta lähimmän päivystävän tukikohdan lentokoneen ilmaan tehtävää suorittamaan.

Sisäasianministeriö rahoittaa

SAR lentotoiminnan rahoittaa sisäasiainministeriön pelastusosasto ja käytännön organisoinnin hoitaa Lentopelastuskeskus.

SAR-YT-EFIV-PLATTA 2011.08.27 010Vuosittain koulutusta ja harjoituksia

Vuosittain kerhon SAR lentäjät, -tehtävänjohtajat ja -lentotähystäjät osallistuvat vaativiin kertauskoulutuksiin sekä harjoituksiin SAR -toiminnan vaatimien taitojen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Vastuullista ja vaativaa lentotoimintaa

Viranomaisia palveleva SAR -lentotoiminta antaa hienon mahdollisuuden suorittaa vastuullista ja vaativaa lentotoimintaa muun kerhotoiminnan osana. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan SAR toimintaan, niin ota yhteyttä Sodankylän Ilmailukerhon vastuuhenkilöihin.

Sodankylän Ilmailukerho on yksi Suomen Lentopelastusseura SLPS ry:n perustajäsenkerhoja.


 

SLPS logo

SUOMEN LENTOPELASTUSSEURA SLPS ry

Suomen Lentopelastusseura SLPS ry on 2006 perustettu valtakunnallinen, viranomaisten avuksi luotu pelastus- ja palolentovalmiutta ylläpitävä organisaatio. Yhdistys kouluttaa vapaaehtoisia viranomaisten avuksi kadonneiden etsinnässä sekä ennalta ehkäisemään ja havaitsemaan metsäpaloja.

Lentopelastusseuran koulutus tukee ilmavoimien ja muiden viranomaisten valmiutta häiriö- ja poikkeusoloissa. SLPS kuuluu Ilmavoimien vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen neuvottelukuntaan. Seura on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä ja Suomen Punaisen Ristin koordinoimassa Vapaaehtoisessa Pelastuspalvelussa VAPEPA:ssa.

Lentopelastusseuran toiminnassa on mukana 43 jäsenyhdistystä, 26 metsäpalovalvontareittiä, yli 80 lentokonetta, yli 1400 vapaaehtoista.

Lisätietoja Suomen Lentopelastuseuran kotisivuilta: www.lentopelastus.fi