Kansallinen yksityislentäjän lupakirja ei kelpaa palolennoille

PPL-lupakirja kelpaa edelleenkin palolennoille, kunhan se on tyyppiä JAR tai EASA.

Sopimuskauden alkaessa lentäjältä edellytetään voimassa oleva JAR tai EASA-lupakirja ja hyväksytty palolentokoulutus, joka täyttää Liikenteen turvallisuusviraston (TRAFI) ohjeen TRG T2-100 mukaiset vaatimukset.”
Kansallinen PPL lupakirja ei kelpaa enää palolennoille.

Suomessa on edelleen jonkin verran yksityislentäjän lupakirjoja, joita ei ole myönnetty JAR-FCL:n tai Part-FCL:n mukaisesti. Näillä lupakirjoilla ei saa lentää EASA-ilma-aluksia enää 7.4.2014 jälkeen. Näiden lupakirjojen muuntamista EASA-lupakirjoiksi on haettava Liikenteen turvallisuusvirastosta. Kansallisella yksityislentäjän lupakirjalla saa jatkossakin lentää muita kuin EASA-ilma-aluksia (ns. liite II -ilma-aluksia, kuten ultrat, autogyrot, harrasterakenteiset ilma-alukset jne).

Kansalliset lupakirjat on EASA -asetuksen 1178/2011 mukaan muunnettava EASA PART-FCL -vaatimusten mukaisiksi lupakirjoiksi eli EASA-lupakirjoiksi viimeistään 8.4.2014, katso (taulukko) eli muuntoraportti. Harrasteilmailun lupakirjat kuten GPL, MGPL, BPL on muunnettava viimeistään 8.4.2015.

Lupakirjan haltijan on haettava kansallisen lupakirjansa muuntamista EASA-lupakirjaksi Liikenteen turvallisuusvirastosta lomakkeella LU3131(har).

Miten erottaa kansallisen ja JAR/EASA lupakirjan: Kansilehdellä on kerrottu lupakirjan myöntänyt viranomainen, sekä JAR lupakirjanumero on muotoa FI12345. Kansallisen lupakirjanumeron edessä ei ole kirjaimia. EASA lupakirjanumero on muodossa FI.FCL.12345.

Malli EASA lupakirjasta löytyy tästä linkistä.

Palolentäjät ja -tähystäjät sekä palolentomiehistöön mukaan haluavat, valmistautukaa siihen, että teiltä on saatavissa ajantasaiset lupakirja- kelpuutus- ja lentokokemustiedot.


 

Lue lisää: Mitä siirtyminen EASA-aikaan tarkoittaa kansallisen lupakirjan haltijan kannalta?